Strängnäs Cathedral, Strängnäs, Sweden 2017

Strängnäs Cathedral, Strängnäs, Sweden 2017

Our entry for the Strängnäs Cathedral competition joins together the town and cathedral, bringing a diverse range of activities, groups, visitors and users to the site. The design seeks to express and celebrate this vibrancy and establish the Cathedral Hill as an active centre for the life of Strängnäs. The new building is sited facing the town square, creating a strong civic presence within the town and signifies the entrance to Cathedral Hill from the busiest streets.

The building is composed of a red brick volume, carefully scaled to sit comfortably with its historic neighbours. Entered from the corner facing the square, the interior of the building forms a generous staircase that draws visitors past all the community facilities on their journey to the hilltop. With the destination of the cathedral immediately visible from the entrance, this route is enclosed and enlivened by coloured glass - drawing on ecclesiastical traditions to create an atmosphere that is joyful and filled with natural light.

Strängnäs Cathedral, Strängnäs, Sweden 2017Strängnäs Cathedral, Strängnäs, Sweden 2017Strängnäs Cathedral, Strängnäs, Sweden 2017